Produkty

JAJA

Już od ponad 18 lat jesteśmy znaczącą firmą na rynku sprzedaży jaj. Zajmujemy się sortowaniem, pakowaniem i rozprowadzaniem najwyższej jakości jaj konsumpcyjnych w sprzedaży hurtowej i detalicznej. Pochodzą one głównie z chowu klatkowego oraz występują we wszystkich gramaturach wagowych w wielu rodzajach opakowań. Oferowane przez nas jaja pochodzą z największych ferm w Polsce, w których priorytetem jest jakość i ciągła kontrola oraz gwarancja ich najwyższej jakości, w oparciu o normy polskie i unijne.

Nasza pakownia oraz centrum dystrybucji zarejestrowane zostało w ewidencji Głównego Lekarza Weterynarii pod numerem PL 20105902.

W naszej ofercie można znaleźć produkt w trzech rodzajach opakowań – z zadrukiem na etykiecie, z zadrukiem na masie oraz termokurczliwe.

Jajko to podstawowy produkt spożywczy bez którego w zasadzie trudno byłoby nam się obyć w kuchni. Jest niezbędny w wielu przepisach, ale też sam odpowiednio przyrządzony może stanowić smaczne danie. Warto pozna kilka szczegółów poszerzających naszą wiedze na jego temat.

Jajko w zależności od masy jest przyporządkowywane do odpowiedniej klasy wagowej – od S do XL. Zróżnicowanie rozmiarów jaj może wynikać z wieku kury, które je niosła (młode kury niosą mniejsze jajka) lub sposobu odżywiania niosek. Najbardziej popularne i najczęściej kupowane przez konsumentów są jajka w rozmiarze M i L.

 

Dostępne rozmiary jaj i ich wagi to:

  • S – małe (do 53 g.)
  • M – średnie (od 53 do 63 g.)
  • L – duże (od 63 do 73 g.)
  • XL – bardzo duże (powyżej 73 g.)

 

Zgodnie z przepisami prawa na skorupce każdego jajka znajduje się kod pisany według wzoru: X-YY-ZZZZZZZZ, który rozszyfrowujemy następująco:

X – sposób chowu kur

 

W UE rozróżniamy cztery metody chowu kur niosek, którym odpowiadają odpowiednie cyfry:

  • 3 – KLATKOWY – Kury trzymane są w odpowiednio dostosowanych klatkach, ze stałym, optymalnym i ściśle monitorowanym dostępem jedzenia i picia, światła, powietrza, pod stałą kontrolą weterynaryjną, z wysokimi wymogami higienicznymi. Standard chowu klatkowego w UE uwzględnia dobrostan zwierząt, zdefiniowany przez unijnych ekspertów. Od 2012 r. na polskich fermach mogą być stosowane wyłącznie ulepszone klatki: bardziej przestronne (większe i wyższe), wyposażone w grzędę, gniazdo, ściółkę, umożliwiające kurom zachowanie naturalnych odruchów.
  • 2 – ŚCIÓŁKOWY – To tak zwany chów intensywny, podobnie jak system klatkowy. Kury trzymane są w zamkniętym pomieszczeniu w dużych grupach (do 3 tys. kur). Pomieszczenia wyposażone są w gniazda i grzędy, określona część podłogi wypełniona jest ściółką.
  • 1 – WOLNOWYBIEGOWY – Kury trzymane w podobnych warunkach jak w chowie ściółkowym, mają jednak dodatkowo dostęp do ogrodzonego wybiegu na powietrzu.
  • 0 – EKOLOGICZNY – Kury trzymane w podobnych warunkach jak w chowie wolnowybiegowym z tą różnicą, że mają większą powierzchnię użytkową i muszą być odżywiane wyłącznie pokarmem spełniającym normy produkcji ekologicznej.

Najczęściej kupowanymi jajkami w Polsce są „trójki”.

YY – symbol kraju pochodzenia (np. PL – Polska);

ZZZZZZZZ – weterynaryjny numer identyfikacyjny producenta.

 

Nie powinniśmy szukać przesadnie czystych jaj – jeśli przed zapakowaniem zostały umyte, mogło to uszkodzić ich naturalną warstwę ochronną, która zapobiega dostawaniu się przez skorupkę drobnoustrojów i bakterii. Kolor skorupki zależy od rasy kury, od których one pochodzą i nie świadczy o jakości i walorach odżywczych jaja. Matowa i chropowata skorupka jest naturalna, jeśli natomiast jest zbyt gładka i błyszcząca – jaja mogą być mniej świeże.

Wybierając jajka zwróćmy uwagę na datę minimalnej trwałości – na każdym opakowaniu powinna znaleźć się taka informacja. Jaja przechowywane w odpowiednich warunkach zachowują świeżość do 4 tygodni od momentu zniesienia. Niska temperatura jak w lodówce (4-5 stopni) zapobiega wyparowywaniu wody z jajka, przez co jajko nie starzeje się szybko i dłużej zachowuje swoje walory odżywcze i smakowe .

 

PRZYPRAWY

Opieramy się na tradycyjnym stwierdzeniu – NA ZDROWIE! I to właśnie oferujemy Państwu w naszych produktach. Smak i pozytywne właściwości naszych przypraw to zasługa starannie przygotowywanych mieszanek naturalnych ziół, w większości pochodzących z najczystszego regionu Polski o nieskażonej wodzie i powietrzu – Podlasia. Nie znajdziecie w nich soli, cukru, glutaminianu i innych sztucznych dodatków „zwiększających apetyt i ułatwiających trawienie”. Oferujemy zarówno produkty podstawowe jak i te przeznaczone do określonych potraw. Dodatkowo wiele innych przypraw używanych przy codziennym gotowaniu oraz mniej popularnych trafiających w gusta bardziej wymagających.

Całą naszą ofertę znajdą Państwo w naszym sklepie internetowym.

 

PRODUKTY ZIOŁOWE ORAZ HERBATKI

Nasz przepis NA ZDROWIE! jest wzbogacony również o wiele produktów ziołowych oraz naturalnych herbatek. Wyjątkowe właściwości roślin ludzie wykorzystywali od niepamiętnych czasów. Zastępowały one farmaceutyki, łagodziły wiele dolegliwości, ale też były świetną alternatywą dla kosmetyków. W naszej ofercie znajdą Państwo całą gamę ziół jednorodnych, owocowych i ziołowych mieszanek herbacianych oraz innych naturalnych produktów pozytywnie wpływających na nasz organizm. Dużą popularnością ze względu na deklarowane przez literaturę zielarską i medyczną właściwości cieszą się obecnie:

  • młody jęczmień – oczyszcza organizm z toksyn, uzupełnia niedobory składników mineralnych i może być rewelacyjnym środkiem na odchudzanie;
  • ostropest- nasiona ostropestu stoją na straży i wspomagają regenerację naszej wątroby;
  • czarnuszka- właściwości antyzapalne, antynowotworowe, antyoksydacyjne;
  • czystek- roślina wzmacniająca, broń przeciw wirusom i bakteriom;
  • szałwia hiszpańska/ chia- źródło łatwo przyswajalnego białka, błonnika, witamin i kwasów omega 3, usprawnia przemianę materii
  • stevia liść- bardzo niskokaloryczny naturalny zamiennik cukru;
  • ksylitol/ cukier brzozowy- może być stosowany jako zamiennik białego cukru, idealny przy osteoporozie, wrzodach, grzybicy oraz dla diabetyków i osób na diecie;
  • proszek z granatu- przeciwutleniająca ochrona dla mózgu i układu nerwowego, zapobiega powstawaniu wolnych rodników i działa korzystnie na układ odpornościowy;
  • herbatka malinowo- lipowa – odpowiednia na przeziębienia, działa rozgrzewająco.

Cała nasza oferta jest przedstawiona w sklepie internetowym.

Herbata naturalna malinowo-lipowa Herbata naturalna na grypę Herbata naturalna rozgrzewająca Młody jęczmień proszek Skrzyp ziele

Herbata naturalna malinowo-lipowa Herbata naturalna na grypę Herbata naturalna rozgrzewająca Młody jęczmień proszek Skrzyp ziele

 

DODATKOWO

Możecie też znaleźć wśród naszych towarów bułkę tartą najwyższej jakości w opakowaniach zarówno do detalicznego odbiorcy (300g) jak też do odbiorców hurtowych i zakładów żywienia zbiorowego (3,5kg / 8kg).

Oferujemy pestkę słonecznika prażonego – czarnego i białego, solonego oraz nie, który idealnie nadaje się do łuskania przed telewizorem i w innych miejscach gdzie czas płynie zbyt wolno ;). Do tego łuskane ziarna słonecznika odpowiednie do wypieków domowych oraz tych na większą skalę w piekarniach, cukierniach itp.

W celu zaspokojenia innych Państwa oczekiwań jesteśmy gotowi poszerzyć asortyment. Dodatkowo w wybranych okresach wprowadzamy towary „sezonowe” – wigilijny susz kompotowy, mak niebieski itd.